fbpx

Veste, koliko aktivnosti potrebuje vaš pes?

Podobno kot pri ljudeh se priporočena dnevna aktivnost vašega psa spreminja z njegovo starostjo. Odločilno vlogo pa seveda igra tudi pasma in splošno zdravstveno stanje psa, zato je izjemno pomembno, da izberete takšnega psa, ki ustreza vašemu življenjskemu slogu.

Dobro pa spoznajte tudi karakter in značilnosti svojega psa, da mu boste znali že v prvih dneh in mesecih ponuditi najboljše pogoje za njegov razvoj.

Pasme psov, ki imajo veliko energije in imajo večjo potrebo po gibanju (npr. Border Collies, Weimaranec ali belgijski ovčar Malinois), seveda zahtevajo veliko več aktivnosti kot denimo pasme z manjšo potrebo po gibanju (npr. Bulldog ali Basset Hound).

Zato si poglejmo, koliko gibanja in kakšno aktivnost potrebujejo psi v različnih življenjskih obdobjih, da najbolje poskrbimo za njihovo zdravje.

 

Mladiči

Pasji lastniki dobro veste, da imajo mladiči zelo veliko energije. Zato je priporočljivo, da je dnevni sprehod za kužke odmerjen v kratkih, lahkih sprehodih večkrat na dan, kjer jim ponudite najboljše pogoje za njihov telesni razvoj. 

Pustite mladim in aktivnim kužkom mladostniško norčavost in zabavo, zato jim v poletnih mesecih omogočite, da zaplavajo v bližnjem jezeru ali mirni reki. 

Zelo pomembna pa je tudi skrb za mentalni razvoj vašega štirinožnega prijatelja. Zato nikar ne pozabite na mentalne aktivnosti za pse: igrače, igre ter predvsem – bodite tudi sami malce nagajivi. Naj bo vaše druženje z mladičkom predvsem igra, kjer se bosta učila in zabavala oba.  

Pasji strokovnjaki pa priporočajo še nekaj: mladiči naj se igrajo z drugimi mladiči svoje velikosti, če pa to ni mogoče, pa z umirjenim starejšim psom.

 

Odrasel pes

Kot smo že omenili, najpomembneje je poznati vašega psa. Aktivni psi zahtevajo več gibanja in daljše sprehode, kot jih zahtevajo psi z manjšo potrebo po gibanju.

Tako boste z nekaterimi pasmami psov (npr. Weimaranec, madžarski kratkodlaki ptičar ali določeni terierji) zlahka premagovali tekaške kilometre, medtem ko bodo druge pasme mnogo manj naklonjene vašim daljšim pohodniškim turam.

Iz tega izhaja tudi priporočena dnevna aktivnost za odrasle pse. Najmanj pol ure aktivnosti in gibanja za pse z majhnimi energijskimi zahtevami ter do 2 uri dnevne aktivnosti za pse, ki zahtevajo več gibanja za ohranjanje svojega zdravja. 

Ni pa dovolj le fizična aktivnost, če želimo ohranjati svojega štirinožnega prijatelja v najboljši psihofizični kondiciji. Aktiven pes ni le telesno aktiven, pač pa tudi mentalno. Zato se z njim igrajte (npr. kupite ali sami naredite pasje igrače), mu postavljajte izzive (npr. skrivalnice – za nagrado naj ga čaka skrit priboljšek), naučite ga novih trikov … 

Ne pozabite niti dotikov naklonjenosti – praskanja po trebuhu, masaže, crkljanja, saj si vaš pes, tako kot vsak izmed nas, zasluži vso pozornost in ljubezen. To pa je tudi eden od načinov tkanja trdne prijateljske vezi ter način, kako zagotoviti štirinožnemu prijatelju najboljše možnosti za razvoj.

 

Stari psi

S starostjo se umiri tudi življenjski ritem vašega psa. Aktivnosti in gibanje tako v dolžini sprehodov kot tudi v intenzivnosti zmanjšamo, kar pa ne pomeni, da povsem prenehamo z gibanjem. Ravno nasprotno, sprehodi, ki nadomestijo tek in norenje, so še vedno zelo pomemben del življenja starega psa. Kot alternativo pa lahko dodamo tudi plavanje v jezeru ali mirni reki, saj s tem zmanjšamo pritiske na njegove sklepe. 

Ker s svojim psom skozi leta en drugemu nudita prijateljstvo, to pomeni, da ste vi tisti, ki ga najbolje pozna. Zato boste sami najbolj vedeli, kako se pes počuti, v kakšnem zdravstvenem stanju je (tako telesnem kot čustvenem), predvsem pa boste s preudarno vzgojo in prehrano zagotovili svojemu psu najboljše pogoje za zdravo in mirno starost.