fbpx

Veste, kakšna hrana je primerna za vašega psa?

Večina lastnikov psov svoje štirinožne prijatelje razvaja na tisoč in en način. Eden od teh načinov pa je tudi razvajanje s hrano. Naj gre za najboljšo pasjo hrano iz bližnje trgovine za živali, za hrano s krožnika ob kosilu, ali pa za priboljške – naše ali pa tiste, ki so primerni le za pse.

To je vsekakor način, da se lahko našim pasjim prijateljem oddolžimo za tiste ure odsotnosti, ko jim zaradi obveznosti ne moremo ponuditi pasjega varstva. Ali jih peljati na dolg sprehod, kjer bi se lahko razgibali in naigrali. Ne glede na to, pa moramo biti vselej pozorni, kaj naši psi jedo, saj vsa hrana NI primerna za naše kosmatince. 

Današnji psi so – za razliko od njihovega prednika volka – v fiziološkem smislu vsejede živali. Vsekakor bolj vsejede kot mačke. Kaj to pomeni? To pomeni, da psi za razliko od mačk presnavljajo tudi enostavne sladkorje, kakršne najdemo denimo v sadju. Razlog je v tem, da je pes z udomačevanjem postal tesen sopotnik človeku. S tem pa je bil deležen tudi hrane, ki jo je zase prinašal človek.
Zato so domači psi v fiziološkem smislu izjemno dobro prilagojeni na »človeško« prehrano. Kar pomeni, da lahko psi za zdrav prehranjevalni režim brez težav jedo (določeno) sadje, žita in zelenjavo, saj lahko velik del hranil dobijo iz prehrane rastlinskega izvora.

Katera hrana je primerna za psa?

Kot smo že omenili, so današnji psi izjemno dobro prilagojeni na »človeško« prehrano. Zato jim lahko spodaj navedeno hrano postrežete kot priboljšek siceršnji pasji hrani ali kot samostojen obrok.

Meso

Piščanec, govedina, svinjina, puran, tuna ali losos. Surovo meso in surova jajca lahko vsebujejo nekatere bakterije, kot sta salmonela in E. coli, ki so lahko škodljive tako za vas kot tudi vašega psa. Zato je iz preventivnega razloga bolje, da svojemu psu ne postrežete surovega mesa in jajc. Na spletu lahko sicer najdete priporočila, da mesa ni potrebno posebej pripravljati, da svojemu psu preprosto narežite surovega. Ta modrost bi nemara držala v preteklosti, ko vzrejne živali niso bile hranjene z antibiotiki in drugimi sredstvi za progresiven razvoj rejnih živali. Ker danes mnoge organizacije priporočajo previdnost celo pri prehranjevanju s tovrstnim mesom pri ljudeh, je bolje, da to upoštevate tudi pri prehrani svojega psa.

Bodite pozorni, da svojemu psu ponudite meso brez (piščančjih ali ribjih) kosti. Seveda pa pri tem uporabite zdrav razum, saj je razlika, ali svojemu psu ponudite sardelo ali velikega lososa.

Ne hranite ga s slanino ali drugimi procesiranimi mesnimi izdelki, saj so pogosto preslani in premastni. 

 

Sadje in zelenjava

Tukaj velja manj previdnosti, saj so psi vajeni dobrot, ki jih prinaša narava. Primerna sadna hrana so jabolka, borovnice, robide, maline, hruške, banane, bučke, celo banane, ananas, lubenica, mango in pomaranča. Vedno ponudite svojemu psu zrelo (sezonsko) sadje. Iz sadja odstranite peške ter odstranite koščice.

Podobno priporočilo je pri zelenjavi. Ponudite mu lahko korenje, grah, brokoli, kumare, sladki krompir (ne navadnega!), stročji fižol, koruzo, kumare … Skratka, večino dobrot, ki zrastejo na vašem vrtu. 

Bodite pozorni, da svojega psa ne hranite z rozinami, grozdjem, granatnim jabolkom in avokadom. Nekateri pa odsvetujejo tudi breskve in slive. Da vaš pes ni posebej navdušen nad citrusi (limono, limeto, grenivko), pa ste najbrž ugotovili že sami. Priporočljivo je, da se izogibate čebuli, česnu, drobnjaku in meti ter vsemu nezrelemu sadju in zelenjavi. Pa tudi navadnemu, surovemu krompirju.

 

Druga hrana

Svojemu psu lahko brez težav ponudite tudi ovseno kašo, riž, kvinojo, kuhana ali pečena jajca, arašidovo maslo, jogurt in skuto. Če je vaš pes alergičen ali če ne prenaša dobro kravjega mleka, lahko poskusite z ovčjim ali kozjim mlekom ali skuto.

Bodite pozorni, da svojega psa ne hranite s čokolado (izogibajte se tudi pasjim čokoladam), s premastno in ocvrto hrano, pekočo in močno soljeno hrano, ki bo vašemu kosmatincu povzročila prebavne težave in vzdražila želodec. 

Od oreščkov se ne priporoča makadamije, mandljev in muškatnega oreščka, medtem ko lahko druge vrste oreščkov v zdravih merah – kot popestritev jedilnika – bolj ali manj ponudite brez težav.  

Izogibajte se tudi hrani, ki je sladkana s ksilitolom (sestavina, ki jo najdemo v nadomestkih sladkorja).