fbpx

Se s svojim psom že pripravljate na zimo?

Jesenski čas ponuja najbolj barvito kuliso narave v letu. Sprehodi po gozdu z vašim psom so običajno polni radosti in veselja, divjanje med kupi odpadlih listov pa izjemna dogodivščina za vašega psa. Še posebej, če s smrčkom nehote ovoha kostanjeve bodice.
Ker psi zahtevajo večkratdnevne izhode iz toplega doma, seveda tudi ob dežju ali snegu, je priprava na zimo priložnost, da nas mrzli zimski dnevi ne ujamejo nepripravljene. Od pasme psa pa je odvisno, ali bo naš pasji prijatelj bolj ali nekoliko manj vesel sveže zapadle zimske odeje in mraza, ki ga zima prinaša.
Nekatere pasme (samojed, aljaški malamut, sibirski huski itn.) bolje prenašajo mrzle zimske dni, saj jih njihova gosta in daljša dlaka bolje zaščiti pred mrazom in vetrom. Spet druge pasme psov (yorkshirski terier, čivava, saluki, whippet itn.), pa so zaradi krajše dlake in/ali nižje rasti slabše pripravljeni na mrzle zimske dni. Pomembno vlogo pa lahko igrata tudi starost psa in predvsem vaša skrb za pasjega prijatelja.

Kako zaščititi pasjega prijatelja pred mrazom?

Kot že rečeno, je zaščita odvisna od pasme vašega psa, pa tudi od njegove starosti in razmer, kjer pes živi. Torej, kje vaš pes preživlja dneve. Psov polarnih pasem načeloma ni potrebno dodatno zaščititi pred mrazom, saj jih varuje gosta in daljša dlaka, ki v toplejših mesecih odpade.
Če pa ste vašemu psu namenili, da dneve preživlja zunaj v pasji uti, potem mora biti uta dobro izolirana, privzdignjena nad tlemi, v uti pa mora imeti pes tudi primerno toplo ležišče. Danes poznamo tudi enostavne načine, kako lahko uto ogrevamo. Ne pozabimo, da vhod v uto zagrnemo, da v čim večji meri zmanjšamo prepih. Če je le mogoče, pa vašemu psu namenite prostor v stanovanju ali hiši, kjer bo lahko v družbi svoje človeške družine užival vse lepote in radosti življenja.
Pse manjše rasti in krajše dlake, ter mlade pse, ki živijo v zavetju vašega doma, pa lahko oblečete v topla pasja oblačila. V zares mrzlih dneh lahko vašemu psu na tačke obujete tudi pasje čeveljce, ki ga bodo varovali pred mrazom, kemikalijami in soljo, ki jo komunalne službe potresajo po zaledenelih površinah in snegu.
Prav vsem psom ne glede na pasmo, pa je dobro zagotoviti dežne plašče. Tako jih najlažje zaščitite pred dežjem in mokrim snegom.

Ob koncu sprehoda naj pasjega prijatelja čaka nujno razvajanje

Z razvajanjem mislimo predvsem na čiščenje in umivanje tačk, krempljev in blazinic. S tem boste preprečili razvoj raznih infekcij in glivic. Ne nepomembno, v kolikor je vaš pes dobrodošel v vsaki sobi, na preprogi in kavču, na ta način boste imeli tudi manj čiščenja za njegovimi umazanimi tačkami.
Naravne spreje ali mila za čiščenje tačk lahko najdete v vseh bolje založenih trgovinah za živali, lahko pa si mešanico enostavno izdelate tudi sami doma. Potrebujete le vodo in milo z nevtralnim PH-jem, ki ju pretočite v stekleničko z razpršilom.
Ni nepomembno niti to, da bo vaš pes v nujnih primerih zdravstvenih težav imel na razpolago najbolj primernega in usposobljenega človeka, ki bo zanj ljubeče poskrbel, predvsem pa znal pravilno in hitro ukrepati. Pasji skrbniki pa so tudi tisti varuhi, ki v vaši odsotnosti psu nudijo čustveno oporo in razdajajo veliko ljubezni vašemu štirinožnemu prijatelju.
Psa je potrebno po sprehodu na dežju ali igranjem po snegu tudi dobro posušiti. To lahko storite preprosto z brisačo, lahko pa mu ponudite – namesto uporabe brisače – tretma s sušilcem za lase. Veliko psov izjemno uživa v tovrstnem sušenju, zato lahko svojemu psu med nujnim opravilom sušenja dlake – če mu to le ugaja – ponudite še kraljevsko razvajanje.
Pogosto lastniki psov pozabijo na blazinice. Danes proizvajalci pasjih dodatkov ponujajo vse mogoče preventivne in kurativne kreme, losjone ali spreje, ki učinkovito zaščitijo ali pomagajo nahraniti že poškodovani, oboleli del blazinice.

Na kaj še moramo biti pozorni?

Zimski čas je lahko izjemno radosten in igriv, lahko pa je turoben in nič kaj prijazen. Tako za pse kot ljudi. Zato vam ponujamo še nekaj nasvetov, ki bodo vašemu psu omilili mrzle dneve tudi takrat, ko mraz ne bo pojenjal.
Tekom celega leta ne pozabite na kvalitetno prehrano, igro in ljubezen. Imunski sistem psa se ne zaščiti le s pasjimi oblačili in spanjem na toplem, pač pa je skrb in ukvarjanje s psom ključnega pomena, da je vaš pes v dobri psihofizični kondiciji. In tako tudi pripravljen na zimo.

Ne dovolite, da vaš pes jé sneg, saj lahko pride do prehlada želodca in posledično težav s črevesjem in driske. Vodo naj pije mlačno, v primeru, da vaš pes dneve (in noči) preživlja zunaj, pa upoštevajte naslednje. Psu moramo večkrat dnevno menjati svežo mlačno ali toplo vodo, da ta ne zamrzne. Upočasnjevanje zamrzovanja vode v posodi lahko rešite tudi na drug način. Namesto kovinske posode uporabljajte posodo iz močne, debele plastike. Tako se bo toplota iz njih izgubljala počasneje. A še vedno je najpomembneje, da (toplo, mlačno) vodo v posodi menjate dovolj pogosto.

Pozimi so dnevi krajši, večeri in noči pa daljši. Zato je velika verjetnost, da boste svojega psa v poznem popoldanskem času, ko se vrnete iz službe, na sprehod peljali v mraku. Če vam ali psu to ne ustreza, lahko na pomoč pokličete pasjega skrbnika. Ta bo poskrbel, da se bo vaš pes pred vašim prihodom domov že nadihal svežega zraka in dodobra razgibal. Le zakaj ne bi kdaj izkoristili priložnosti, da mrzel sprehod v mraku zamenjate za več crkljanja na udobnem kavču.

Zima ni in ne sme biti ovira ali izgovor, da ste s psom pozimi manj aktivni. Zima predstavlja za veliko psov izjemno radosten in igriv čas, vi pa morate poskrbeti skozi vse leto, da je vaš pes najbolj pripravljen na zimski čas. In predvsem, da se bo tudi pozimi nadihal svežega zraka in dodobra razgibal.

S tem pa bosta imela korist oba – vi in vaš pes.