fbpx

Katere lastnosti mora imeti skrbnik, da mu lahko svojega psa zaupate v varstvo

Ko se odločate za varstvo za svojega štirinožnega prijatelja, zagotovo želite izbrati najboljšega skrbnika. Najboljši skrbnik pa mora imeti osebnostne kvalitete, ki presegajo zgolj ljubezen do psov. Zato je najpomembnejši osebni stik s skrbnikom, da začutite in pridobite zaupanje vanj in njegovo delo, predvsem pa izveste vse o njegovih preteklih izkušnjah in osebnih lastnostih. 

Izkušnje in ljubezen do psov

Svojega psa želite zaupati v varstvo le najboljšemu skrbniku. Zato ga najprej spoznajte in ugotovite, ali je primerna oseba ali ne. Seveda ni nikakršne potrebe, da se prelevite v detektiva in skrbnika zaslišujete o vsem mogočem. Dovolj je že, da ga povprašate po preteklih izkušnjah, ali je tudi sam lastnik psov, zakaj se je odločil za varstvo psov, zakaj ga to delo veseli … Že iz njegovih odgovorov boste lahko sklepali, ali je primerna oseba ali ne. Iskrene ljubezni do psov pač ne gre hliniti. In iskrene želje po delu s psi prav tako ne.

Izkušnje in znanja so pri takšnem delu zelo pomembna. Običajno bo dober skrbnik, ki je (bil) tudi lastnik psa, govoril o psih in svojem delu z žarom, ljubeznijo in radostjo. Saj je to tudi eden od razlogov, zakaj se je po vsej verjetnosti odločil, da postane skrbnik.

Odgovornost in zanesljivost

Vsi poznamo kakšnega krasnega in prijaznega človeka, ki pa mu v ključnih trenutkih umanjka občutka za odgovornost in zanesljivost. Ker pasje skrbništvo potrebujemo prav zato, ker smo sami v določenem trenutku v časovni stiski, je izjemnega pomena, da je pasji skrbnik zanesljiv in odgovoren, saj ni vaša naloga še skrb za to, ali se bo skrbnik sploh prikazal na delu ali ne. Nenazadnje mu je bila zaupana dobrobit pasjega življenja! Zato lahko upravičeno pričakujemo, da bo skrbnik spoštoval in opravil pričakovane naloge v skladu z dogovorom. 

Vseeno pa je treba spoštovati in sprejeti tudi nepredvidljivost življenja. Ker se vsem kdaj zgodi, da se nepričakovano v naš vsakdan prikrade dogodek, ki je neodložljiv (nesreča, smrt v družini, bolezen …), se je potrebno s skrbnikom vnaprej dogovoriti in vzpostaviti protokol. Torej, kako ravnati v primeru, ko pride vmes kaj neizogibnega. Običajno je dovolj le prijazen klic in obvestilo, kaj se je zgodilo.  

Prilagodljivost in pripravljenost

Prav gotovo je prilagodljivost skrbnika eden od pomembnih kriterijev, da se odločimo za (daljše) sodelovanje. Gotovo si ne želite, da je neprilagodljivost na vaš dnevni ritem razlog, da morate vsakič znova iskati novega skrbnika. In s tem v neugoden položaj postavljati tudi vašega kosmatinca. Večina pasjih skrbnikov je izjemno prilagodljivih in pripravljenih vskočiti v primerih, ko jih nenadoma nujno potrebujete (podaljšanje dela v službi, zastoj v prometni konici …). To je tudi ena od kvalitet storitve in prednost za naročnika ter tudi eden od razlogov, da se posamezniki odločajo za delo pasjega skrbnika. 

Umirjenost in senzibilnost za potrebe psov

Psi se različno odzovejo na vašo odsotnost. Različno pa se odzivajo tudi ljudje na pasja čustvena stanja in nemirnost. Zato moramo od skrbnika pričakovati, naj bo umirjen in da bo znal začutiti, kaj pes v določenem trenutku najbolj potrebuje. Gotovo si ne želite, da bi že sprehod za vašega psa pomenil agonijo, ker bi skrbnik pasjo nemirnost želel ukrotiti s prisilo ali celo z agresijo. 

Zelo zaželene lastnosti vsakega odličnega pasjega skrbnika so tako osebnostna umirjenost ter zmožnost prepoznavanja in razumevanja pasjega vedenja ter senzibilnost za (čustvene) potrebe psa.

Naj bo vreden zaupanja

Glede na to, da boste pasjemu skrbniku občasno zaupali tudi ključe vašega stanovanja, je izjemnega pomena, da mu povsem zaupate. Oziroma natančneje, da je skrbnik vreden zaupanja. Seveda tudi v primeru, ko ste zaradi daljše odsotnosti primorani psa dati v pasji hotel, kjer bodo v času vaše odsotnosti skrbeli zanj. 

Zato je zaupanje v skrbnika, da bo za vašega štirinožnega prijatelja poskrbel v najboljši meri, zelo pomembno. Pes je namreč zaradi vaše odsotnosti ranljiv in potrebuje dovolj ljubezni in skrbnosti, da pozabi – kolikor le lahko – da vas ni v bližini.